Sve što ste želeli da znate, ali niste imali koga da pitate.

Studiranje u Italiji je postalo sve atraktivnije za studente iz Srbije, međutim zbog “komplikovanijih” procedura mnogi odustanu pre nego što i saznaju koje su šanse za upis.

Prijavi se za besplatne konsultacije

U tekstu ispod saznajte kako ovaj proces može biti jednostavan i dostupan za svakoga.

Kada je reč o omiljenim zemljama naših studenata za studiranje u inostranstvu, Italija zauzima prva mesta već dugi niz godina. Ovo ne treba da vas začudi jer razloga ima puno. Pored bogate istorije i povoljne klime, Italija se može pohvaliti izuzetno dobrim obrazovnim sistemom i svetski priznatim fakultetima. 

Usled sve veće zainteresovanosti internacionalnih studenata za studiranje u ovoj prelepoj zemlji, Italija svake godine povećava ponudu studijskih programa za osnovne, master i doktorske studije na engleskom jeziku. 

Ukoliko je i vas uvek privlačila ova država, da li zbog svoje lepe arhitekture i klime ili zbog vrhunskih fakulteta, obavezno pročitajte tekst u nastavku i saznajte osnove informacije o mogućnostima za studiranje po povoljnim uslovima.

Za više informacija o konkretnim fakultetima i vašim šansama da upišete te fakultete zakažite prve besplatne konsultacije nakon kojih možete dobiti svog ličnog Global Study mentora koji će Vas voditi kroz proces upisa i odlaska na željene studije.

Kako do BESPLATNIH STUDIJA u Italiji? 

U želji da stimulišu i ohrabre studente, Vlada Republike Italije dodeljuje niz finansijskih olakšica i pomoći u vidu stipendija. Finansijske pomoći mogu biti:  

1. Stipendije Vlade Republike Italije 

2. Stipendije univerziteta na osnovu ostvarenog uspeha 

3. Regionalne stipendije  

Danas vas upoznajemo sa regionalnim stipendijama.  Regionalne stipendije su namenjene domaćim i internacionalnim studentima za programe osnovnih, master i doktorskih studija.  

*Važna napomena: u tekstu ispod se ne nalaze sve potrebne informacije, iz razloga što je pristup svakom studentu individualan. U nastavku pročitajte osnovne informacije i ukoliko Vam se ova tema čini zanimljivom zakažite svoje konsultacije gde će Vas Global Study mentor upoznati i dati tačne informacije kako možete upisati fakultet u Italiji i obezbediti sebi neku od navedenih stipendija.

Prijavi se za besplatne konsultacije

Šta obuhvataju regionalne stipendije?

1. Novčana pomoć u iznosu od 1.000 – 5.000 EUR. Ovaj iznos se razlikuje po regionima. 
2. Pokriveni troškovi školarine. 
3. Obezbeđen smeštaj u državnom domu. 
4. Obezbeđen 1-2 obroka u menzi studentskog doma. 

Uslovi za BESPLATNO STUDIRANJE u Italiji 

Pri selekciji kandidata za regionalne stipendije razmatraju se dva kriterijuma: 

1. FINANSIJSKO STANJE PORODICE 

Finansijsko stanje porodice se određuje pomoću ISEE (Indicatore di situazione economica equivalente) i ISP (Indicatore della situazione patrimonialene equivalente) indikatora. ISEE ne sme biti veći od 23.000 EUR, dok ISP ne bi trebalo da bude veći od 50.000 EUR.  

*Za detaljnije  uslove  saznajte na konsultacijama sa našim mentorima.  

2.USPEH TOKOM STUDIJA

Zahtevani broj ESPB bodova razlikuje se po regionima, ali ne bi trebalo da bude niži od 35. 

*Razlikuje se od studenta do studenta i prethodno stečenog obrazovanja. Za procenu vašeg uspeha je potrebno individualno savetovanje.

3. VEĆ UPISAN FAKULTET U ITALIJI


Konkurs za regionalne stipendije je nazavisan od upisa na fakultet, pa tako pri apliciranju za regionalne stipendije neophodno je da navedete fakultet koji ste upisali.

Rokovi za apliciranje 

Portali za prijavu za regionalne stipendije se otvaraju početkom jula i traju do kraja septembra. Bitna informacija koju ne smete zaboraviti,  jedan od uslova za dobijanje stipendije je da ste upisali fakulteta u Italiji, što bi značilo da morate krenuti sa pripremama za upis na fakultet. 

Važno je napomenuti, državni fakulteti u Italiji broje veliki broj studenata, a samim tim i konkurencija pri upisu je izuzetno velika, zato je naš savet da aplicirate na minimum dva fakulteta. 

Apliciranje na regionalne stipendije nije nimalo jednostavan proces, ali ga naši mentori čine lakšim. 

Važno je da pažljivo pratite uputstva konkursa i rokove za dostavljanje dokumentacije. Ali ne brinite, uz pomoć iskusnih Global Study mentora i ovaj proces je dosta olakšan, zato, ne čekajte poslednje rokove već na vreme krenite sa pripremama za upis fakulteta u Italiji. 

Prijavi se za besplatne konsultacije

Kako vam Global Study tim može pomoći? 

U našem timu se nalaze mentori koji su stručni i iskusni posebno za ovu oblast, iz razloga što su i sami ovaj proces prošli kao studenti gosinama unazad.

Pored iskustva u radu sa studentima takođe poseduju i lično iskustvo, što ih čini usko specijalizivanim za ovu temu.

Naš rad se sastoji od:

– pripreme celokupne dokumentacije neophodne za apliciranje na fakultet

– vođenju procesa i praćenju svih zadatih rokova za upis na fakultet

– vođenje procesa za apliciranje za stipendije 

Bitno je napomenuti da se dokumentacija može razlikovati po regionima. Nije retkost da informacije dostupne na sajtu su isključivo na italijanskom jeziku, pa tako se ceo proces može činiti komplikovanim i teško ostvarivim. 

Međutim, naše iskustvo to demantuje, jer uz pomoć Global Study mentora možete biti još jedan od desetine studenata kojima smo pomogli u ovom procesu.

 Vidimo se na konsultacijama :).

Call Now Button