Kao roditelj, sigurno razmišljate o budućnosti Vašeg deteta i kako mu pružiti najbolje moguće obrazovanje. Shvatate da, osim kvalitetnog obrazovanja u našoj zemlji, postoji i širok izbor obrazovnih institucija u inostranstvu koje pružaju osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Svesni smo da donošenje odluke o ovakvom koraku nosi značajne promene, te se zahteva detaljno razumevanje svih uslova, procedura i logističkih faktora povezanih sa tim. 

Međutim, iznad svega, važno je imati u vidu spremnost samog deteta, njegovu ili njenu osetljivost i akademska iskustva. Tek nakon pažljivog razmatranja svih ovih aspekata možete  doneti temeljnu odluku, baziranu na objektivnim informacijama, o tome da li je ovo pravi izbor za Vaše dete.

BENEFITI ODLASKA U SREDNJE ŠKOLE U INOSTRANSTVU

BENEFITI ODLASKA U SREDNJE ŠKOLE U INOSTRANSTVU

Međunarodno iskustvo

Međunarodno iskustvo je od izuzetne važnosti za budući razvoj Vašeg deteta. Brojna istraživanja ukazuju da deca koja su izložena međunarodnim uticajima u ranom uzrastu pokazuju veću spremnost, fleksibilnost i prilagodljivost u životu. Razumevanje da svet nije jednostavno “crno-beli”, kako često kažemo, ima ključnu ulogu u zadovoljstvu i sreći vašeg deteta. Kroz međunarodno okruženje, deca imaju priliku da shvate da postoje kulturne razlike među ljudima i da, uprkos tim razlikama, svaka kultura zaslužuje poštovanje.

Multinacionalno okruženje

Multinacionalno okruženje u kojem će se Vaše dete naći pruža neprocenjivu vrednost za njegov budući razvoj. Susretanje sa drugim kulturama i običajima pomoći će mu da razvije duboko poštovanje prema svom okruženju, ali i da se brže prilagodi fakultetskom i poslovnom životu u budućnosti, u poređenju sa onima koji nisu imali priliku da steknu ovakvo iskustvo. Osim toga, ovo je izvanredna prilika za stvaranje uspomena i iskustava koja će trajati čitav život. Što su ta iskustva raznolikija i obogaćenija, to će intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj ovih mladih ljudi biti kvalitetniji i sveobuhvatniji.

Multinacionalno okruženje

Potencijalno bolja prolaznost na fakultetima u inostranstvu

Potencijalno bolji uspeh na fakultetima u inostranstvu je jedna od prednosti koje pruža završetak srednje škole u međunarodnom okruženju. Metodologija učenja u takvim školama je često usklađena sa pristupom visokoškolskim institucijama, što omogućava Vašem detetu glatki prelazak na fakultet. Učenici koji su završili srednju školu u inostranstvu često se ističu svojim kvalitetima i sposobnostima, a imaju i veću šansu za uspešno upisivanje na univerzitete van zemlje. Ova prednost proizilazi iz bogatog iskustva u primeni različitih metoda učenja koje su karakteristične za visokoškolsko obrazovanje. Već u drugom ili trećem razredu srednje škole, učenik će biti upoznat sa konceptima kao što su studije slučaja, pisanje eseja i razvijanje kritičkog mišljenja, što će mu omogućiti da se sa većom samouverenošću i uspehom prilagodi visokoškolskom okruženju.

Razvijanje jezičkih i ostalih veština važnih za razvoj deteta

Učenje i boravak u inostranstvu pružaju izuzetnu priliku za razvijanje jezičkih veština. Pored usavršavanja engleskog jezika, dete će imati mogućnost da se upozna i sa drugim stranim jezicima, što će mu doneti brojne prednosti u daljem razvoju. Osim jezičke pismenosti, dete će naučiti kako da razvija druge vrste veština, kao što su razumevanje pojmovnih konteksta i sposobnost artikulacije svojih argumenata na jasan, poštovanjem ispunjen i odlučan način. 

Ove veštine su od neprocenjive vrednosti i pružaju detetu konkretnu korist tokom njegovog celokupnog životnog puta.

Osamostaljivanje i razvijena odgovornost:

Boravkom u inostranstvu, Vaše dete će se osamostaliti i naučiće kako da na efikasan način upravlja svojim budžetom, vremenom i obavezama, što je vrlo važno za budući kvalitet života.

Osamostaljivanje i razvijena odgovornost

Unapređenje karijere:

Internacionalno iskustvo i sticanje različitih veština pružaju Vašem detetu izuzetnu prednost i otvaraju vrata boljih mogućnosti na tržištu rada. Iz razgovora sa stručnjacima iz oblasti ljudskih resursa saznajemo da kandidati sa međunarodnim iskustvom imaju neprocenjivu vrednost, jer su vešti u radu u timskom okruženju, uspešno se nose sa izazovima i pritiscima, efikasno upravljaju vremenom i, što je najvažnije, poseduju široko opšte obrazovanje.

Sve navedeno omogućava Vašem detetu da ima dublje razumevanje različitih industrija i tržišta, što mu omogućava da se brže prilagodi i efikasno doprinese organizaciji u kojoj radi.

Ukratko, unapređenje karijere kroz internacionalno iskustvo donosi neprocenjive benefite Vašem detetu, omogućavajući mu da se izdvoji u masi, stekne dragocene veštine i ostvari uspeh na profesionalnom planu.

Programi koji su najzastupljeniji u inostranstvu i razumevanje njihovog kurikuluma

Postoji više vrsta programa srednjih škola u inostranstvu, ali dva su dominantna, Internacionalni baccalaureate (IB) i Cambridge program. Pored ova dva programa je još popularan i američki srednjoškolski sistem, međutim u ovom tekstu ćemo se fokusirati samo na IB i Cambridge program.

Programi koji su najzastupljeniji u inostranstvu i razumevanje njihovog kurikuluma

Za više informacija o ovim programima slobodno se obratite našim Global Study mentorima, koji imaju višegodišnje iskustvo pri upisu osnovaca u srednje škole u inostranstvu. 

Zakaži besplatne konsultacije

RAZLIKE IZMEĐU HIGH SCHOOL I BOARDING SCHOOL

Da biste doneli ispravnu odluku o tome koju vrstu institucije izabrati za Vaše dete, važno je da razumete razlike između dve vrste srednjih škola – dnevne škole i boarding (internatske) škole.

Prva tehnička razlika između ova dva tipa škola je što boarding škole pružaju smeštaj i ishranu za učenike, dok dnevne škole samo organizuju nastavu. Ova osnovna razlika rezultiraće i razlikama u organizaciji nastave, odnosima između nastavnika i učenika, veličini grupa, kao i u društveno-socijalnom aspektu srednjoškolskog obrazovanja.

Učenici u internatskim školama imaju prilike da žive zajedno sa svojim vršnjacima, što podstiče razvoj prijateljstava, timskog rada i samostalnosti. Sa druge strane, dnevne škole omogućavaju učenicima da žive kod kuće i održavaju svoje svakodnevne rutine.

Izdvojili smo par osnovnih razlika koje smo primetili, a na osnovu saradnje sa obe vrste institucija.

RAZLIKE IZMEĐU HIGH SCHOOL I BOARDING SCHOOL

PROCES ODABIRA I UPISA

Izbor privatne ili internacionalne škole postaje sve češći među srednjoškolcima. Povećan broj ovih akademskih institucija u Evropi i Americi ukazuje na široku rasprostranjenost ovog oblika obrazovanja.

Međutim, širok izbor takođe dovodi do dodatnih izazova pri donošenju pravilne odluke. Ključno je razumeti senzibilitet i potencijal deteta, kao i njegove akademske sposobnosti prilikom donošenja odluke. Takođe je važno razumeti proces upisa i sve zahteve koji su vezani za to.

Prilikom odlučivanja o upisu u srednju školu u inostranstvu,  treba pažljivo sagledati razne faktore kao što su nastavni program, kvalifikovani nastavnici, resursi i prilike koje škola pruža. Takođe, treba razmotriti kako će se ta odluka uklopiti u ciljeve i ambicije deteta, kao i u porodične okolnosti.

Nakon odabira škole, sledi važan proces upisa. Ove institucije primenjuju strogu selekciju, slično kao što i Vi pažljivo birate za svoje dete. Nemojte se brinuti ili plašiti procesa upisa, jer uz pravo vođstvo, on se pretvara u niz malih koraka koje treba preduzeti uz jasne instrukcije od strane Vašeg edukativnog mentora. U stvari, činjenica da postoji proces selekcije treba da Vas ohrabri, jer to znači da su institucije veoma pažljive pri odabiru učenika i da im je važno da svi učenici dele slične senzibilitete i vrednosti.

PROCES ODABIRA I UPISA

U konačnici, donošenje odluke o izboru srednje škole zahteva temeljno istraživanje i razumevanje svih relevantnih faktora kako bi se osiguralo najbolje obrazovno iskustvo za dete. Važno je pružiti detetu podršku i vođstvo tokom ovog procesa, kako bi se donela ispravna odluka koja će odgovarati njegovim potrebama i ciljevima.

Na tom putu Global Study mentori mogu Vama i Vašem detetu pružiti sve neophodne informacije za donošenje ove bitne životne odluke.

Zakaži besplatne konsultacije

NAJTRAŽENIJE ZEMLJE OD STRANE RODITELJA IZ SRBIJE I PREDLOZI SREDNJIH ŠKOLA

Na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva, izdvojili smo nekoliko boarding i dnevnih škola u Evropi koje bismo vam preporučili. Ove institucije su samo deo široke ponude škola s kojima naša kompanija za edukaciju, Global Study, ima uspostavljenu saradnju. 

Naime, najveće interesovanje je za srednje škole koje se nalaze u zemljama koje imaju dobru saobraćajnu povezanost, bilo automobilsku ili avio. Pa tako ne čudi da se najviše, pored Velike Britanije, traže i Španija, Austrija, Nemačka, Italija i Grčka. Ali isto tako Danska, Švedska i Belgija, kao destinacije koje neguju i cene edukaciju i smatraju je temeljno važnom.

Global Study izdvaja sledeće institucije:

 1. Oxford International College
  Lokacija: London/ Brajton, Engleska
  Cena: od £40.980 (postoji mogućnost obezbeđenog smeštaja)
  Program koji nudi: Cambridge program
 2. Global College
  Lokacija: Madrid, Španija
  Cena: 37.200€ (smeštaj uključen u cenu)
  Program koji nudi: IB program
 3. Pierce College
  Lokacija: Atina, Grčka
  Cena: 13.200€
  Program koji nudi: IB program
 4. Amadeus Boarding School
  Lokacija: Beč, Austrija
  Cena: 27.155€
  Program koji nudi: IB program
 5. International School of Stockholm
  Lokacija: Stokholm, Švedska
  Cena: od 13.099€
  Program koji nudi: IB i Cambridge program
 6. H-farm International School
  Lokacija: Venecija, Italija
  Cena: od 20.670€
  Program koji nudi: IB program
 7. International School of Geneva
  Lokacija: Ženeva, Švajcarska
  Cena: 34. 978€
  Program koji nudi: IB i Cambridge program
 8. Berlin British School
  Lokacija: Berlin, Nemačka
  Cena: od 15.880€
  Program koji nudi: IB i Cambridge program

U ovom tekstu smo se potrudili da vam približimo ovu temu i pružimo informacije koje su važne pri donošenju ove odluke. Trebalo bi napomenuti da u našem portfoliju, pored ovih, imamo veliki broj institucija sa kojima sarađujemo.

PROCES ODABIRA I UPISA

Sarađujemo i sa institucijama van Evropskog područja, poput Amerike, Azije i Bliskog Istoka. Međutim, u ovom tekstu se nećemo detaljnije baviti ovim destinacijama, budući da za njih ne postoji velika potražnja. Ukoliko vas konkretno interesuje preporuka za vaše dete, slobodno nas kontaktirajte i dogovorite konsultacije s našim mentorima.

Svesni smo da donošenje odluke o slanju deteta u inostranstvo radi školovanja nije nimalo lak zadatak, kao ni odabir prave obrazovne institucije. Zato smo tu mi, tim mentora sa dugogodišnjim iskustvom i sa čak 100% uspešnosti pri upisu učenika na željene studije u inostranstvu. 

Zato zakažite konsultacije sa nama i mi ćemo se postarati da ovaj proces bude što jednostavniji, brži, i naravno uspešniji za Vas i Vaše dete

Zakaži besplatne konsultacije

Global Study Vam takođe nudi opciju da direktno razgovarate sa predstavnicima srednjih škola u inostranstvu, ali i sa učenicima iz Srbije koji tamo već žive i studiraju!

Ukoliko i Vi želite da iz prve ruke saznate više o njihovom iskustvu studiranja, putem kontakt forme na našem sajtu možete u bilo kom trenutku stupiti u kontakt sa njima.

Zakazite besplatne konsultacije
Call Now Button