Nije uzalud zašto Grčku zovemo još i zemljom bogova. Od trenutka kada sletite na tlo ove prelepe zemlje shvatićete značaj rečenice „it’s the little things that count“. Grci su izuzetno opušteni ljudi i neizmerno vole da uživaju u sitnim ritualima- pravi hedonisti. Da li dok piju kafu, sede ispod pomorandžinog drveta ili uživaju u društvenim igrama, za njih je najvažnije uhvatiti te male trenutke sreće. A od trenutka kada se nađete na tlu ove zemlje i vi ćete se osećati isto tako.

Dolazak u Grčku se neće odraziti samo na kvaliet studiranja, već i na sticanje novih iskustava i novih prijatelja, tako da pročitajte u sledećih par pasusa razloge zašto je dobro studirati u ovoj zemlji.

Iako su Atina i Solun glavni studentski gradovi u Grčkoj, u svakom kutku ove zemlje možete uživati i posetiti izvanredne atrakcije. Od Krita, Krfa, Rodosa ili Lefkade gde ćete pored prelepog pejzaža uhvatiti i deliće grčke istorije, pa sve do Meteora i Hilandara gde možete videtei brojne crkvene i duhovne znamenitosti, jednostavno svaki kutak ove zemlje će sadržati nešto novo i za svakog ko ga istraži pružiti neverovatno iskustvo. Za početak hajde da vidimo zašto je dobro da u ovoj zemlji pohađate neki od njihovih mnogobrojnih cenjenih fakulteta.

Fakulteti

Grčka ima oko 24 univerziteta i 16 tehničkih univerziteta, a većina njih je državna. Uz to se nalazi i veliki broj privatnih univerziteta koji su priznati od strane države ali isto tako i vrlo značajni po svojim studijskim programima i mogućnostima razmena sa kampusima širom sveta. Grčki sistem visokog školstva prati Bolonjsku konvenciju stoga je saradnja sa evropskim univerzitetima jednostavna jer se ECT bodovi mogu lako i jednostavno prenositi.  Ukoliko vam se ova zemlja čini privlačnom, sigurno će vas zanimati koje fakultete preporučuju studenti, poslodavci kao i koje fakultete najbolje ocenjuju alumnisti koji su nakon pohađanja grčkih fakulteta stekli vrtoglavi uspeh u svojoj karijeri.

 

Naša preporuka su svakako:

  • ACG University Athens
  • York UniversityThessaloniki
  • Metropolitan University Athens
  • American College of Thessaloniki

Za studente koji dolaze iz evropske unije se na državnim fakultetima ne naplaćuje nikakva školarina, dok su na privatnim fakultetima školarine umanjene za određeni iznos.

Školarine se kreću u rasponu od 2000€ do 10000€, u zavisnosti od vrste studijskog programa.

Za sve znatiželjne i i one sa radoznalim umom, biblioteke sa kojima grčki univerziteti raspolažu će vas ostaviti bez daha. I ne samo to- velike antologije, romani i bilo koje druge vrste knjiga se mogu pozajmiti a ponekad čak i daju studentima za sopstvenu upotrebu. Čak Univerzitet u Solunu nudi tople obroke dva puta dnevno i besplatno korišćenje teretane svim svojim studentima.

Uslovi života 

Grčka je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi za strance. Bilo da posećujete zemlju kao turista ili razmišljate da u njoj ostanete da živite, smatrajte da će vam biti potrebno između 450€-700€ za sve troškove (smeštaj i hrana) što je izuzetno povoljno u poređenju sa zemljama sličnog mentaliteta -Italija ili Španija gde su prosečni troškovi života dosta viši od 800€ do 1200€.

Iznajmljivanje stana  u centru grada iznosi oko 240 – 450 EUR mesečno, a jeftinu uličnu hranu možete naći čak i za 5€.

Poznati studijski programi u Grčkoj

Mnogi grčki univerziteti I fakulteti nude veliki broj studijskih programa na grčkom jeziku iz mnogih oblasti. Bilo da se radi o privatnim ili državnim fakultetima postoji veliki broj studijskih programa koje nude fakulteti ove zemlje, međutim neki se programi posebno izdvajaju jer su svojstveni ovoj zemlji.

  • Studirajte filozofiju u Grčkoj! Koje je bolje mesto za proučavanje filozofije, nego dom starih mislilaca poput Sokrata, Platona ili Aristotela?
  • Studirajte arhitekturu u Grčkoj! Inspiraciju potražite u remek-delima poput Akropolja, Partenona, Olimpije ili Palate Achilleion.
  • Studirajte politiku ili istoriju u Grčkoj! Učite u rodnom mestu same demokratije.
  • Studirajte medicinu u Grčkoj! Sigurno ste čuli za Hipokrata koji je teoretizovao etiku u medicini, kao i metode u dijagnozi, biologiji i lečenju koje se i danas koriste.
  • Grčka je takođe imala veliki uticaj na rane koncepte nauke, a većina simbola koji se često koriste u fizikama i matematičkim jednačinama izvedeni su iz grčke abecede. Prvu poznatu matematičku formulu otkrio je još jedan Grk, Pitagora.

Prelepa kulturna baština zemlje

Kao turistička destinacija, Grčka samo broji reči hvala po svim recenzijama na velikom broju poznatih turističkih foruma. I to ne bez razloga, ova zemlja pruža veliki broj stvari kojima se može pohvaliti- mediteranska klima, sjajna istorijska mesta, predivne plaže (i divlje kao i uređene), dobar noćni život, ukusnu hranu I to sve po izuzetno pristupačnim cenama.

Ukoliko se odlučite za studije u Atini, dočekaće vas divne znamenitosti poput Hrama Olimpijskog Zevsa, Partenona, Akropolja, planine Olimp, a u Solunu možete posetiti vizantijske gradske zidine, zamak Heptapirgion, Osmanliju Bela kula, i još mnogo toga.

Zanimaju vas destinacije na moru? Mesta poput Tasosa, Rodosa, Krita ili Krfa će vas ostaviti bez daha. Tamo ćete moći da uživate u prlepim plažama, da plivate, pocrnite, opustite se I zabavite.

Raj za čulo ukusa

Sasvim je priodno da kada putujete u određenu zemlju, bilo na kraći ili duži vremenski period  sebi priuštite zadovoljstvo da se hranite kao lokalac. Od tradicionalne “Hortiki” ili , na našem jeziku, grčke salate, do  preliva caciki, girosa, bujurdija ili kritske fete I halumni sira pa do pića kao što su uzo, recina, metaksa i mnoga druga, vaša nepca će biti na sedmom nebu. Često se kaže da je uzrok dugovečnosti grčke nacije upravo u njenoj predivnoj mediteranskoj kuhinji 😊.

Grčko gostoprimstvo I predivna klima

U grčkom društvenom sistemu jedna od najcenjenijih osobina je odanost i domaćinsko ponašanje. Ove dve osobine ćete primetiti kod svakog lokalnog ugostitelja. Grci jednostavno obožavaju da ugoste svakog putnika namesnika I da ga pozdrave kao prijatelja. Pri savkom njihovom obraćanju ćete osetiti veliku privrženost i ljubaznost. Vrlo je retko, gotovo nemoguće, da nađete nezadovoljnog kupca ili turistu u Grčkoj, jer će se Grci uvek potruditi da odu “extra mile” za vas, time što će vam dati besplatan dezert, dezertno piće ili poklon na već obavljenu kupovinu.

Takođe, geografski položaj Grčke je čini da uvek ima predivnu, pretoplu klimu. Tokom leta nema kiše dva ili tri meseca, posebno na južnim teritorijama, a tokom zime sneg pada retko i temperatura se obično drži iznad nule.Ovo je sigurno nenadmašna prednost, jer radno vreme možete svakog dana dopuniti društvenim i kulturnim aktivnostima. Dakle, ništa vas ne može sprečiti da posetite najlepše atrakcije u Grčkoj.

Za više informacija o ovoj zemlji I studiranju u njoj, nazovite naše mentore I na konsultacijam saznajte koji je najbolji izbor za studije u Grčkoj!

KONTAKT

Call Now Button